عمر مفید موتورهای الکتریکی

تمامی الکترو موتور ها دارای عمر مفید از پیش تعیین شده ای هستند ، معمولا عمر مفید الکتروموتور ها چیزی حدود 30 الی 40 هزار ساعت است.

هرچند این مقدار طول عمر بسته به نگهداری و مصرف مناسب است

پی بردن به پنج دلیل عمده و اصلی خراب شدن موتور های الکتریکی که شانس رسیدن الکتروموتور به حداکثر عمر مفید خود را بیشتر کند.

پنج دلیل اصلی خرابی موتورهای الکتریکی

  • اضافه بار الکتریکی یا Over Load
  • مقاومت کم  Low Resistance
  • گرمای بیش از حد Over-Heating
  • آلودگی Contamination
  • لرزش Vibration

با ما همراه باشید تا در ادامه دلایل عمده از کار افتادن یک الکتروموتور و روش های جلوگیری آنها را با هم بررسی کنیم.

اضافه بار الکتریکی یا OVER LOAD

اور لود یا اضافه بار الکتریکی هنگامی اتفاق می افتد که جریان داخل سیم پیچ الکتروموتور از جریانی که برای آن طراحی شده تا بتواند ایمن و کارامد کار کند بیشتر میشود.

این اتفاق میتواند با کم بودن ولتاژ ورودی به دستگاه اتفاق بیافتد که باعث میشود تا موتور در نتیجه  تلاش برای حفظ گشتاور خود جریان بیشتری را بکشد.

همچنین این اتفاق میتواند به دلیل اتصال کوتاه هادی یا منبع ولتاژ بیش از حد باشد.

راه حل ممکن

میتوانید با نصب یک محافظ موثر در برابر جریان بیش از  حد ، جریان اضافه و قطع برق را تشخیص داد و از اضافه بار الکتریکی جلوگیری کرد.

مقاومت کم

شاید شایع ترین دلیل خرابی یک الکتروموتور و احتمالا سخت ترین مشکل برای غلبه کردن بر آن مقاومت کم باشد.

مقاومت کم در نتیجه تخریب عایق سیم پیچ ها به دلیل شرایطی مانند حرارت خیلی زیاد ، خوردگی یا آسیب های فیزیکی اتفاق می افتد.

این امر باعث کم شدن فاصله هادی ها یا سیم پیچ الکتروموتور میشود که میتواند باعث نشتی و اتصال کوتاه و در نهایت خراب شدن و از کار افتادن الکتروموتور شود.

راه حل ممکن

عایق باید به طور منظم بررسی شود تا اگر شواهدی دال بر سایش و از بین رفتن عایق دیده شد قبل از اینکه مقاومت کم باعث خرابی الکتروموتور شود، سریعا برطرف شود.

گرمای بیش از حد

طبق بررسی های به عمل آمده ، بالغ بر 55 درصد تخریب عایق های الکتروموتور بر اثر گرمای بیش از حد اتفاق می افتد.

گرمای بیش از حد میتواند به دلیل کیفیت نوسان برق اتفاق بیافتد ، یا دمای محیط بیش از حدل (40درجه سانتیگراد) باشد.

به ازای هر 10 درجه سانتیگراد که بر دمای محیط کار موتور اضافه میشود عمر مفید عایق های استفاده شده در آن تا حدود 50 درصد کاهش می یابد.

این امر نشان میدهد که برطرف کردن یک مورد ساده ( دمای محیط اجرایی) میتوانیم از نصف شدن عمر عایق ها جلوگیری کرده و از سوختن ناگهانی و پیشبینی نشده الکتروموتور جلوگیری کنیم.

راه حل ممکن

خیلی حیاتی است که محیط الکتروموتور را تا جایی که برایمان مقدور است خنک نگاه داریم. اطمینان از اینکه محیط اجرایی الکتروموتور دمای خنک و معقولی دارد میتوان از سوختن و خرابی الکتروموتور جلوگیری به عمل آورد.

آلودگی

یکی دیگر از دلایل اصلی از کار افتاد یک موتور الکتریکی آلودگی گردو غبار ، خاک ، مواد شیمیایی ست. عوامل خارجی که راه خود را به داخل الکتروموتور پیدا میکنند میتوانند موجب آسیب رساندن به بلبرینگ ها و توپ های داخل آنها شودند و تنظیم گردش و لرزش آنها را به هم بزنند.

همچنین الودگی راه یافته به داخل موتور میتواند مسیر رفت و امد هوا و کار خنک کنندگی را دچار اختلال کند و به موتور اجازه ندهد تا دمای داخل خود را تنظیم کند.

راه حل ممکن

جلوگیری از ورود آلودگی به نظر آسان میرسد.محیط کار، ابزار ها و وسایل را تا جایی که ممکن است تمیز نگه داری کنید تا شانس ورود مواد آلوده را به داخل موتور کمتر کنید.

در هنگام ترک محل کار مطمئن باشید که موتور الکتریکی در مسیر حرکت ماشین ها و ابزار الاتی که که گرد و غبار زیادی تولید میکنند نباشد. به عنوان مثال دستگاه سنگ بری در کنار یک الکتروموتور ایده مناسبی نیست.

لرزش

این مورد میتواند الکتروموتور را از طرق مختلف دچار مشکل و اختلال کند. لرزش عموما به دلیل اینکه موتور روی سطحی تراز و مسطح و به درستی نصب نشده است اتفاق می افتد.

هرچند لرزش میتواند دلایل دیگری از داخل موتور داشته باشد، مانند شل بودن یاتاقان ها یا خوردگی یا نا ترازی اجزای داحلی موتور.

راه حل ممکن

الکتروموتور ها باید به صورت منظم و در دوره های مختلف بررسی شنود. بررسی اینکه موتور صدای ناهنجاری میدهد یا خیر، اینکه موتور روی سطح صاف و مسطحی محکم شده است یا خیر.

اگر لرزش همچنان ادامه پیدا میکند نشانه های دیگر را از قبیل علایم سایش یا شل بودن یاتاقان ها را بررسی کنید. اگر منبع ارتعاش قابل شناسایی نیست با یک متخصص تماس بگیرید.

گروه فنی و مهندسی الوند توسعه پایدار با دارا بودن تیمی متخصص آماده همکاری می باشد

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *